Ana içeriğe atla

Günlük Kalori İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

kalori ihtiyacı hesaplama

Fit bir vücut herkesin hayalidir. Ancak insanlar çoğu zaman bu amaç uğruna çalışırken asıl amaçlarından saparak farklı yollarla hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. Örnek verecek olursak, zayıflamak isteyen bir kişi sabah kahvaltısını atlayarak, veya günde bir öğün eksilterek kilo verebileceğini düşünür. Ancak bu tamamen yanlıştır. Zaten bu şekilde zayıflamaya çalışanlarda bir süre sonra bu işin böyle olmayacağını anlarlar. Günde kaç öğün yemek tüketmeniz gerektiğini anlattığım yazıya ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Peki Fit Vücuda Nasıl Ulaşacağız?

Aslında cevap çok basit. Her insanın günlük olarak alması gereken bir kalori miktarı vardır. Bu kalori miktarının altında kalori alırsanız zayıflarsınız, fazlasını alırsanız ise kilo alırsınız. Mantık çok basittir. Ancak burada püf bir nokta vardır. Günlük olarak aldığınız kalori miktarı ile harcadığınız kalori miktarı arasında çok fazla bir fark olmaması gerekir. 

Örnek olarak 170 cm boyunda ve 80 kiloluk birisinin günlük kalori ihtiyacı 3000 olsun. Bu kişi zayıflamak için gidip de sadece 2000 kalori almaya çalışırsa vücut error verir. Çünkü bu kadar hızlı kilo vermek imkansızdır. Bunu başarırsanız da sağlığınızdan olabilirsiniz. En ideali 200 kaloridir. Kilo almak istiyorsanız günlük kalori ihtiyacınızın 200 fazlasını, kilo vermek istiyorsanız da günlük kalori ihtiyacınızın 200 kalori altını tüketerek fit bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Kaloriyi Nasıl Hesaplayacağız?

Kalori hesabını etkileyen bir çok faktör vardır. Yaşınız, boyunuz, kilonuz, cinsiyetiniz ve günlük olarak yaptığınız aktiviteler gibi bir çok parametre sizin günlük kalori ihtiyacınızı belirler.

Daha sonra ise elde ettiğiniz bu rakamı bir köşeye yazıp işin beslenme aşamasına geçeceksiniz. Nasıl beslenmeniz gerektiğini ve neler yemeniz gerektiğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Kilo vermek isteyenler burayı, kilo almak isteyenler ise burayı tıklayarak ilgili yazılara ulaşabilirler.

Bir gün içerisinde tükettiğiniz besinleri bir kağıda not ederek ve bunların yanlarına da içlerindeki kalori miktarını yazarsanız sizin için hesaplama daha kolay bir hale gelebilir. Bir süre sonra hangi besinde kaç kalori olduğunu kendi kafanızdan kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Yorumlar