Ana içeriğe atla

Duruş Bozuklukları ve Bel Ağrısı

postür bozukluğu

Ne kadar fit bir vücuda sahip olursanız olun, doğru bir pozisyonda duramıyorsanız yaptığınız vücut hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Düzgün bir duruş her şeyden önemlidir. Dik bir duruş özgüvenin simgesidir. Nasıl durduğunuz sizin kim olduğunuzu gösterir.

Türkiye'de bel ağrıları ile ilgili sağlığa oldukça zararlı olduğu gibi, aynı zamanda sakatlanma riski de olan bir çok teknik ve metot mevcuttur. Bunlardan en çok bilineni ise bel çiğnemedir ve hiçbir bilimsel açıklaması yoktur. Bel kütletmekten bahsetmiyorum bile. Hiçbir doktor, antrenör veya fitnesscı tarafından tavsiye edilen hareketler değildir. Bel, boyun ve eklem ağrılarınızda doktora danışmanızı ve bu konuda uzman olmayan kişilerin sözlerine itibar etmemenizi önemle rica ederiz.

Peki iş işten geçmemiş ise bu bel sorunu ile ilgili nasıl önlemler almalıyız. Bununla ilgili bir çok şey söylenebilir. Ben başlıca birkaç madde sıralayacağım. Siz de bunları günlük hayatınızda uygulayabilir ve postür bozukluğundan kurtulabilirsiniz.

Oturma Pozisyonunuza Dikkat Edin

Rahatınıza düşkün olduğunuzu biliyorum. Alışkanlıklar kolay unutulmuyor. Nasıl oturmaya alıştıysanız, o oturuş tarzı ne kadar yanlış olursa olsun kendinizi o şekilde rahat hissedersiniz. Gün boyunca koltukta, sırada veya kanepede oturuyorsunuz. Gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiyorsunuz. Bu da oturma pozisyonunuzun postür bozukluklarındaki yerinin ve öneminin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Otururken sırtınız dik bir pozisyonda olmalı. Ayrıca ayaklarınızda yere temas etmeli ve kollarınızı uygun bir yere koymalısınız. Bu şekilde kendinizi alıştırmalı ve bu oturma şeklini kendinize alışkanlık edinmelisiniz. Ayrıca bir yerde mümkünse 1 saatten fazla oturmamanızı tavsiye ederim. Ara sıra ayağa kalkabilme imkanınız varsa kalkıp biraz yürüyebilirsiniz. Ayrıca gün boyu bilgisayar başında iseniz saat başı ayağı kalkıp başka yerlere bakmak göz sağlığınız içinde iyi olacaktır.

Duruşunuza Dikkat Edin

Çoğu kişi doğru duruşun ve doğru bir yürüyüşün askeri nizamide olması gerektiğine inanır. Bu yüzden düzgün yürümeye çalışan insanlar etrafta robot gibi gezerler. Ancak düzgün yürüyüş ve dik duruş bu demek değildir. Ellerin açık, gövdenin düz, bacakların ayak bileği bölgesinden hafifçe dışarı doğru açık, kolların da dirsekten itibaren 7-8 derecelik açı yaptığı pozisyon normal duruş olarak tanımlanır. Duruşunuz ve yürüyüşünüz sizin bel sağlığınızı etkileyen en önemli faktördür.

Düzenli Olarak Spor Yapın

Her fırsatta söylüyoruz. Spor hayattır. Sporu vücudun bir bakımı olarak da düşünebilirsiniz. Nasıl bir araba uzun süre çalışmadığında arıza verebiliyorsa vücudunuzda uzun süre spor yapmadığında arıza verebilir. Çünkü insan vücudu bütün gün masa başında oturmak üzere tasarlanmamaıştır. Bu yüzden özellikle ofis tipi işlerde çalışanlar için spor vazgeçilmezdir.

Hafta sonu uzun bir yürüyüş, hafif tempoda koşu, birkaç şınav, mekik, barfix veya squat çok ideal olacaktır. Bu sayede vücudunuzu haftada bir kez de olsa çalıştırmış olacaksınız. Gerçi bu kadarı yeterli gelmeyebilir ancak günümüz çalışma şartları bunu gerektiriyor maalesef.

Bisiklet, yüzme gibi vücudun büyük kas gruplarını çalıştıran egzersizleri yapma fırsatınız var ise bunları düzenli periyotlar halinde yapabilirsiniz. Belki ilk başlarda zorlanabilirsiniz ve spor yapmak istemeyebilirsiniz ancak birkaç hafta sonra kendiniz spor yapmak için can atacaksınız.

Yorumlar