Ana içeriğe atla

Antrenman Sonrası Kas Ağrısı Nasıl Geçer?

kas gelişimi

Vücut geliştirme ile uğraşan herkes kas ağrılarından muzdariptir. Bu ağrıların oluşması aslında iyi bir şeydir. Acı yoksa kazanç yok. Acılar ve ağrılar kaslarımızı güçlendiren yagane etmendir.

Ancak her antrenmandan sonra ilk günkü kadar ağrı duyuyorsanız burada bir şeylerin yanlış gittiği söylenebilir. Kas liflerimiz yapılan hareketlere ve antrenmanlara çok çabuk adapte olurlar. Bu nedenle tekrar eden antrenman günlerinde ilk günlere oranla daha az kas ağrısı duyarız. Ancak bu işi abartmamak ve ovartraining durumuna düşmemeniz gerekir. Aksi taktirde hem gereğinden daha fazla acı duyulur hem de spora olan ilgi azalır.

Hangi Durumlarda Kas Ağrıları Görülür?

Spora yeni başlayanlarda kaslar alışık olmadığı için 3-4 gün şiddetli ağrı görülür. Halk arasında bu duruma hamlık adı verilir.

Normalde çalışılandan çok daha fazla ağırlıkla antrenman yapılması veya normalden daha hızlı egzersiz yapılması kaslara aşırı yük bindireceği için ağrı oluşabilir.

Antrenman sırasında yeterli nefes alınmaması. (Oksijen azlığı dokulardaki laktik asit birikimini artırır.) Özellikle yüksek ağırlıkla yapılan antrenmanlarda set arası dinlenme çok önemlidir. Bu kısa süreli molalar kasın yeterince oksijen alabilmesini ve oluşan laktik asidin dağılmasını sağlar.

Antrenman programının değiştirilmesi ile daha önce etkin olmayan kas gruplarına birden fazla yük binmesi sonucu ağrı oluşabilir. Isınmadan antrenmana başlamak kas ağrılarına ve hatta sakatlıklara yol açabilir.

Antrenman sonrası en çok çalıştırılan kasların esnetilmesi gerekir. Esneme hareketleri kasın istirahattaki duruma daha kolay geçmesini sağlar.

Antrenman sonrası esneme hareketlerinin ihmal edilmesi kas ağrılarının en önemli nedenlerindendir.

Not : Kas ağrıları gelişme aşamasındaki sporcularda hemen hemen kaçınılmazdır. Ancak ağrıları hayat kalitesini etkilemeyecek düzeylere indirmek önemlidir. Bunun için bazı metod ve yöntemler uygulanabilir.

Not 2 : Ağrıyan kas çalıştırılmaz. Eğer kaslarınız ağrıyor ise beslenme ve dinlenme aşamalırından geçmeli ve daha sonra antrenman yapmalısınız.

Ağrılarının Olmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Spordan sonra ılık duş almak ertesi gün ortaya çıkacak kas ağrısını azaltır.

Her sporcu kendi seviyesine ve yapısına uygun bir antrenman programı belirleyip buna uymalıdır. İnternette bazı fitness modellerin antranman programı bulunup uygulanmaya çalışılmamalıdır.

Antrenman programı değiştirdiğinizde yeni egzersizleri hafif zorlukta yapmalısınız.

Kasları esnetmeden antrenmana başlanmamalıdır. Koşu ve kondisyon antrenmanlarına önce hafif tempoyla başlamalıdır.

Kas ağrısı olmaması için alkolden ve bir takım vücuda zarar veren maddelerden uzak durmak gerekir

Kas ağrısı olmaması için protein bakımından zengin beslenmek gerekir. Çünkü yorulan veya hasar gören kasların daha güçlü olması için ihtiyaç duyulan proteinin kasa aktarılması şarttır.

Antrenman sonrası en çok zorlanan kas gruplarının esnetilmesi gerekir. Bu sayede kas, daha kısa sürede dinlenme haline geçer. Ayrıca esneme hareketleri kasların büyümesini de destekler.

Antrenman sonrası görülen kas ağrılarının geçmesi için en faydalı yol uyumaktır. Uyku anında tüm kaslar gevşer ve dinlenir. Bu da kasların kendini daha çabuk yenilemesini ve ağrıların geçmesini sağlar.

İlaçsız yapılabilecek bir diğer yöntem ise ağrı olan bölgeye sıcak su torbası veya sıcak havlu uygulamaktır. Sıcak uygulamaları kasları gevşetir.

Not : Dayanılamayacak seviyede ağrılar için doktor tavsiyesi ile kas gevşetici haplar alınabilir.

Yorumlar