Sağlık, sahip olduğumuz en büyük değerdir. Sağlıklı bir yaşama sahip olmak ve sağlıklı yaşamak için yediğimiz, içtiğimiz herşeye dikkat etmeliyiz. Bu yazımızda da bu konuyu ele almak istedik. Aşağıda bazı gıdaların isimlerini bulacaksınız, bunlar sağlıklı bir yaşam için uzak durmamız gereken gıdaların listesidir. Lütfen beslenme şeklinize dikkat edin. Çünkü hayat ve sağlıklı yaşamak kadar önemli hiçbirşey yoktur bu dünyada. Allah size ve sevdiklerinize mutlu ve sağlıklı bir yaşam nasip etsin. İşte uzak durmamız gereken gıdalar;
1. Şekerli içecekler: Bunlar gazoz, şekerli çay ve meyve aromalı içecekler anlamına geliyor. Örneğin, bir kutu gazozda 7 çay kaşığı şeker ve yaklaşık 140 kalori bulunuyor. Bunların yerine bol bol su için.
2. İşlenmiş etler: Sosis, sucuk ve pastırmanın dâhil olduğu bu grupta “diyet” etiketi bulunsa bile bol miktarda yağ ve tuz var. Bunların yerine sandviçlerinizde biraz et, tavuk ya da balık kullanabilirsiniz.
3. Beyaz ekmek: Daha fazla lif tüketmek için tam tahıllı ekmek seçin. Ekmeğin rengine aldanmayın, üzerinde “tam tahıllı” yazan etiketin olmasına dikkat edin.
4. Yağlı süt: Yağlı süt ve süt ürünlerinden uzak durun, bunun yerine az yağlı olanlarını tercih edin.
5. Hazır çorba : Oldukça baharatlı olan bu çorbalarda ayrıca bol miktarda tuz bulunuyor. Bunun yerine çorbanızı kendiniz pişirin.
6. Abur cuburlar: Eğer mutfağınızda cips, kraker ve şekerlemeler varsa mutlaka yersiniz. Aldığınız bu atıştırmalıkların üzerinde “az yağlı” veya “trans yağ yoktur” şeklinde açıklamalar olsa bile, bu yiyeceklerde bol miktarda tuz ve kalori bulunuyor. Bunların yerine atıştırmalık olarak taze meyve veya sebze yiyin.
7. Tereyağı ve margarin: Tereyağı ya da margarin doymuş yağ içeriyor. Margarinde ayrıca trans yağ da bulunuyor. Trans yağ içermeyen bitkisel yağ- margarin karışımlarını deneyin. Ya da en iyisi margarine hiç başlamayın.
8. Beyaz pirinç: Kahverengi pirinç kullanın. Beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç ya da diğer buğday ve arpa gibi tam tahılları kullanırsanız tip 2 şeker hastalığı riskinizi azaltabilirsiniz.
9. Yoğurt: Sade yoğurt yiyebilirsiniz. Yağ ve şekerli olanlarından uzak durun. Sade, az yağlı yoğurt seçin ve içine taze meyveler ekleyin.
10. İşlenmiş peynir: Peynirli yiyecekler, krem peynir ve peynir ürünlerinde genellikle çok fazla yağ ve tuz bulunurken bazılarında ise hiç peynir bulunmuyor. Bu yiyecekleri ölçülü şekilde tüketin.
Yorumlar
Yorum Gönder