Limonlu su içmek: Limonlu suyun faydaları nelerdir?
Sabahları içilen limonlu suyun içindeki C vitaminleri kişinin güne daha zinde başlamasını sağlamaktadır. Bu C vitaminleri aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara karşı da vücudu korumaktadırlar.
Limonlu su ile zayıflamak mümkün mü?
Bu konuda uzmanların görüşlerini yukarıda zaten belirtmiştik. Ancak sabahları içilen sıcak limonlu su hakkında bilinmesi gereken başka hususlar da var: Soğuk su mideyi yaklaşık 20 dakika içinde terketmekle birlikte sıcak su ise midede hemen hemen 80 dakika boyunca kalmaktadır. Yani sabahları içilen sıcak veya ılık limonlu su midede uzun bir süre kalıp mideyi dolu tutacağından kişinin daha az yemek yemesine neden olur. Bu da sabah kahvaltısından önce içilen limonlu suyun dolaylı olarak kişinin zayıflamasına sebep olur. Burada zayıflamaya yardımcı olan suyun içinde limon bulunması değil, suyun sıcak veya ılık olmasıdır. Zaten birçok diyetisyen de hastalarının sabahları uyanınca ılık su içmelerini önermektedirler. Bunun sebebi sıcak suyun mideyi geç terkederek mideyi dolu tutmasıdır.
Aynı zamanda Limon, yüksek C vitamini oranı sayesinde birdenbire yükselen tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur: Bunun için yarım limon meyvesi bir bardak suyun içine sıkılır ve bu su içilir. Limon, içerdiği antioksidan maddelerle bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. İdrar söktürücüdür. İdrar yollarını temizler. Bu etkisinden yararlanmak için her şekliyle bolca limon suyu alınması yeterli olur.
Sıcak su içmek, insana tokluk hissi verdiği için zayıflamaya yardımcı oluyor. Soğuk su ise tam aksine iştah açıp daha çok yemek yemeye yol açıyor.
Soğuk su içmek ve hatta soğuk suda yüzmek, karnı acıktırarak daha çok yemek yenilmesine neden oluyor. İngiltere’de, soğuk suda yüzen ve spor yaptıktan sonra soğuk su içen kişiler üzerinde deneyler yapıldı. Araştırma sonucunda, bu kişilerin soğuk suda yüzerken daha sıcak suda yüzenlere oranla az kalori yaktığı belirlendi. Ayrıca, araştırmacılara göre; terli içilen soğuk su da sıcak suya oranla daha çok karın acıktırıyor. Sıcak su içmenin ise kişileri tok tutup zayıflattığını belirten uzmanlar, ”Zayıflamak isteyenler, sıcak su içmeli. Sıcak su, bağırsakları daha hızlı çalıştırırken fazla yağları da yakıyor” diyor. Yemeklerden yarım saat önce içilen sıcak su iştahı azaltır ve kilo vermeyi hızlandırır.
Su içmenin faydalarını bilmeyen yoktur. Peki su içmekten daha faydalı bir şey yok mu? Var! sıcak su içmek…
Sıcak su mide yüzeyinde kanda direkt olarak emilen birkaç maddeden biri. Beden suyu diğer bileşenlerden ayırmak zorunda kalmaz. Çinliler, 40 yaşından sonra oda sıcaklığından daha soğuk olan hiçbir şeyin bedene alınmaması gerektiğine inanırlar. Çünkü normal yaşlanma fiziksel değişimler getirir.
Sıcak su vücudu nasıl etkiler?
Kan damarları daha az elastik olur ve içindeki birikim nedeni ile çapı küçülebilir, bu nedenle yüksek kan basıncı oluşabilir ve kan dolaşımı problemleri ortaya çıkabilir.
Sindirim sistemi de daha az elastik olur, kabızlığa yol açar. Çinliler soğuk içip yemenin içsel organları daha çok büzdüğüne, problemleri daha da kötüleştirdiğine inanır.
Yağlı bir tavayı soğuk suda yıkamaya çalışın. Yağlar donar ve yapışır. Ama aynı tavayı sıcak suda yıkarsanız, yağı çözer ve uzaklaştırır. Bedenimiz yağları içerir. Sıcak su sistemimizi temizler.
Sıcak su neden yararlı?
Bedenin doğal serinletme sistemini çalıştırır. Bu kan dolaşımında artışa neden olur.
İç organları ve kaburga kafesinin etrafındakı kasları gevşetir, daha derin nefes almanızı sağlar.
Mide asidi etkilerini rahatlatir ve asit reflu semptomlarini rahatlatir.
Sulanmayı ve besinlerin emilimini artırarak sindirime yardımcı olur.
Kabızlığı giderir.
Sabah aç karınla bir bardak ballı su içmenin faydaları nelerdir?
Sabahleyin kalktıktan sonra bir bardak ılık su içmenin, bir gecenin susuzluğunu giderdiğini çok insan biliyor. Ancak sabahleyin aç karınla içilen bir bardak ballı suyun hem kabızlığı gidermeye, hem de cildi nemlendirmeye yardımcı olduğunu pek az insan bilir. Sabahleyin aç karınla içilen bir bardak ılık su, vücudun içindeki ve özellikle damarlardaki “çöpü” temizleyebilir ve bu da tansiyonun ve kandaki yağ oranının düşmesine katkı sağlar.
Ballı su ise insana su takviyesinin yanı sıra doğal vitamin ve mineral takviyesi de yapar. Bu nedenle uzmanlar sabahleyin bir bardak ballı su içilmesini tavsiye ediyor.
Besin analizlerine göre, balda yaklaşık yüzde 35 glikoz ve meyve şekeri bulunuyor. Bu iki çeşit şeker insan vücudu tarafından doğrudan emilir. Balda ayrıca serum yoğunluğuna yakın olan birkaç çeşit mineral tuz ve belli miktarda B1, B2, B6 vitaminleri ile demir, kalsiyum ve bakır gibi maddeler bulunuyor. Bal ayrıca en çok enzim içeren yemek olarak olarak amilaz, yağları eriten enzim ve inverta içeriyor. Enzim de sindirime ve bir dizi maddede kimyasal değişimin meydana gelmesine yardımcı olan hızlandırıcı bir maddedir. Bu nedenle güzel kokusu ve tadı olan bal, lezzetli bir yemek olmanın yanı sıra hastalıklara şifa olan bir ilaçtır.
Balın ilaç olarak kullanılması binlerce yıl öncesine dayanır. Ming Hanedamı döneminin tanınmış Çinli doktoru Li Shizhen balın hararet, kuruluk, zehir ve ağrı giderci işlevlere sahip olduğunu ileri sürdü.
Bu nedenle sağlıklı yaşamak ve günümüzün sağlıklı başlaması için her sabah kalktıktan sonra aç karınla bir bardak ballı su içme alışkanlığı edinelim ve tatlılığın günün ilk saatinde başlamasını sağlalayalım.
Yorumlar
Yorum Gönder