Ana içeriğe atla

Yeni Başlayanların Yaptıkları Hatalar

kaldırmayacağı ağırlığın altına girmek

Vücut geliştirme sporuna yeni başlayan kişiler bu sporu öğrenene kadar bir çok hata yapar. Ancak bu hatalar ne kadar çok olur ise sonuca ulaşma süreniz o kadar uzun olur. Yazımda yeni başlayanlarda gözlemlediğim ve en sık rastladığım hatalara yer verdim. Bu hatalardan bir veya bir kaçını siz de hala uyguluyor olabilirsiniz. Ama üzülmeyin, hatanın neresinden dönerseniz kardır. İşte fitness'a yeni başlayanların sıklıkla yapmış olduğu hatalar,

Antrenman Programını Değiştirmemek

Bir çok fitnesscı hala ilk kullandığı antrenman programını kullanmaya devam ediyor. Peki sizce vücudunuz değiştikçe antrenman programınızın da değişmesi gerekmez mi? Elbette gerekir. Vücudunuz uyguladığınız antrenman programına çok çabuk adapte olur ve artık o program işe yaramaz hale gelir. Kas gelişimi yavaşlar ve hatta durma noktasına gelir. Sürekli gelişim istiyorsanız en az 3 ayda bir kullandığınız programı değiştirin.

Beslenmeye Gereken Önemi Vermemek

Bu işin yüzde 70'i beslenme. Belki bunun milyon defa söylüyorum fakat hala kimse dikkate almıyor. Ne yerseniz öyle gözükürsünüz. Yakıt olmadan araba nasıl çalışmıyor ise vücudunuzda beslenmeden gelişemez ve büyüyemez. Antrenman yapıyorsanız eski beslenme düzeninizi bir kenara bırakmalı ve yaptığınız sporu destekleyecek vücudunuza uygun bir beslenme programı uygulamalısınız.

Küçük Kas Gruplarını Fazla Önemsemek

Fitness'a yeni başlayan kişilerin genel olarak yaptıkları hata ağırlıklı olarak kol kaslarını ve karın kaslarını çok fazla çalıştırmaktır. Çünkü daha spora başlamadan kafalarında "biraz karın kası çıksın, biraz kol kası, az da göğüs yapsam yeter" diye bir düşünce yer edinir. Bu düşünce yapısına göre antrenman yaparlar ve sonuç her zaman hüsran olur. Küçük kas gruplarını bir kenara bırakın ve göğüs, sırt ve bacak gibi büyük kas gruplarına odaklanın.

Hareketleri Yanlış Uygulamak

Hareketleri yanlış uygulamak hiç spor yapmamaktan daha kötüdür. Vücudunuzu sakatlamak gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle "ben biliyorum yhaa" demeyin. Bilseniz dahi hareketlerin doğru yapılışlarını kontrol edin. Vücut geliştirme ile ilgili bütün hareketler resimli anlatımları ile sitemizde mevcuttur. "Vücut Bölgelerine Göre Hareketler" butonunu tıklayarak (Masaüstü için sağ üstte - Mobil için aşağıda sosyal medya tanıtımlarının hemen altında) veya arama butonuna uygulayacağınız hareketin adını yazarak ilgili yazılara ulaşabilirsiniz.

Fazla Ağır Çalışmak

En yaygın olarak yapılan hatalardan biridir. Bir çok yeni başlayan kaldıramayacağı ağırlığın altına girer ve sonuç hüsran ile sonuçlanır. Hatta çoğu zaman sakatlık gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Yaptığınız hareketin doğru yapılış şeklini bozacak büyüklükte ağırlıklar ile çalışmayın. Önemli olan hareketi doğru yapabilmektir, ağır kaldırmak değildir.

Ağır kilolar ile ilgili yazmış olduğum yazı : Ağır Kilolar Kaldırmak Önemli Mi?

Yorumlar