Ana içeriğe atla

Fitness ve Vücut Geliştirme Arasındaki Farklar Nedir ?


   Fitness ve vücut geliştirme arasındaki fark daima merak edilmiştir. Fitness ve vücut geliştirmenin farkının merak edilmesinin en büyük sebebi yeni spora başlayanların kaslarının istediğinden fazla büyümesi korkusudur.  Spor salonlarına yazılanlar hep o duvarlarda gördüğü kaslı adam fotolarına bakar ve ağırlık egzersizi yaparsam böyle olacağım kanısına varırlar.
   Spor salonuna yazılan hemen hemen hiç kimse en başta vücut geliştirme yarışmalarındaki gibi bir vücuda sahip olmak istemez.  Ancak fitness modellerin vücuduna herkes hayrandır. Bu yüzden spora yeni başlayanların favorisi fitness modellerinki gibi bir vücuttur.
   Bu noktada en büyük sorunsal ise bu insanların vücudu kaslı ve yağsız bir hale getirmenin kolay olacağını zannetmesidir. Halbuki fotolarda görünen o kusursuz vücutlar gerçekte çok büyük emekler çekilerek ( doping dahi kullansalar ) elde edilmiştir.
  Estetik ve aşırı hacimli olmayan fitness model vücutları (aşağıda gördüğünüz fotodaki gibidir) fitness ile elde edilmiştir.

   Vücutcu ya da vücut geliştirici dediğimiz aşırı büyük adeleli kaslar ise (aşağıda fotosu görülmektedir)  vücut geliştirme ile elde edilmiştir.

  Yani bir vücut geliştirici ile fitness modeli ayıran en büyük fark adeleleri arasındaki hacim farkıdır. Tahminimce akıllara şimdi de şu soru geliyor: Peki ne yaptılar da böyle bir fark oldu ?
   Madde madde açıklamaya çalışayım:
-         Profesyonel vücut geliştirici kaslarını daha fazla büyütmek için doğal olarak daha fazla ağırlık kaldırdı.
-         Profesyonel vücut geliştirici daha ağır ve daha yüksek kalorili beslendi ( Bence en büyük farktır )
-         Profesyonel vücut geliştirici dopinglere başvurarak doğal sınırlarının üzerine çıktı.
 Genel olarak bu 3 maddeyi sıralayabiliriz. Gördüğünüz gibi arada çok büyük farklar yok. Aslında ortada bir karışıklık var, ne mi ?




Göz yanılgısı…
Normal hayatta eğer ki yukarıdaki fotoğraftaki gibi bir fitness model görürseniz ne demek istediğimizi gayet güzel anlarsınız. Yani aslında fitness model de epey kaslıdır. Sadece sporunu doğal sınırlar içerisinde yapmıştır ( çoğu zaman )
İşte biraz önce yukarıda gördüğünüz fitness modelin farklı bir açıdan çekilmiş fotoğrafı :

   Gelelim farklı bir anlam ayrımına:
Fitness yani fit olmak…


Fit olmak denilince akla gelen bir sporcu fotosu paylaşayım sizlerle.



Fotoğrafta gördüğünüz gibi sporcumuz öyle belirgin ve şişmiş adeleli kaslara sahip değil. Yalnızca hayatını düzene sokmuş, düzenli antrenman yapmış. Ancak antrenmanlarını öyle belirli bölgelere özel değil de genel olarak yağ yakmak, sıkılaşmak amaçlı yapmış. Öyle vücut geliştiricilerin ya da fitness modellerin yaptığı gibi bölgesel antrenmanlarla kaslarına hacim kazandırmamış.
Yeni başlayacak arkadaşlara en büyük tavsiyem ilk olarak örnek alacağınız sporcu tipi son fotodaki gibidir. Asla vücudu şekle sokma meselesini hafife almayın, çok rahat kavuşabilirim diyeceğiniz bir vücudun bile üzerindeki emeği belki tahmin bile edemeyebilirsiniz


Yorumlar