Ana içeriğe atla

Vücut Yağ Oranı Nasıl Ölçülür?

vücut yağ oranı

Vücut yağ oranını hesaplamanın birden çok yöntemi vardır. Bu yöntemlerden bir yada bir kaç tanesini uygulayarak vücut yağ oranınızı bulabilirsiniz. Kendinize aylık veya haftalık olarak küçük hedefler koyabilir ve belirlediğiniz zaman aralıklarında yağ oranınızı ölçerek bu hedeflere ulaşmaya çalışabilirsiniz. Unutmayın; "en büyük rakibiniz sizsiniz".

Tartılar

Bazı profesyonel tartılar sizin sadece vücut ağırlığınızı hesaplamakla kalmayıp, aynı zamanda sizin vücut yağ oranınızı ve daha bir çok bilgiyi detaylı bir şekilde sunabilir. Ancak bu tartılara yaşınız, boyunuz gibi detaylı bilgiler girmeniz gerekir ve her ne kadar profesyonel olsalar da kesin bir sonuç veremezler. Ama yinede aşağı yukarı doğru bir değer sunabilirler.

Caliper

Eski vücut geliştirmeciler tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Caliper (görseldeki alet) adı verilen alet yardımı ile vücudun çeşitli yerlerinin deri kalınlığı ölçülür. Ölçülen değer ise çeşitli hesaplama yöntemleri ile yağ oranına çevrilir. Her ne kadar eski bir yöntem olsa da tartıdan daha iyi sonuçlar verebilir.

Ayna

Tüm bunların yanı sıra her zaman için en pratik ve kesin sonuç veren yöntem aynadaki görüntünüzdür. Aşağıda vermiş olduğum görsele bakarak kendi vücudunuzu kıyaslayabilir ve yağ oranınızı bulabilirsiniz. Bunu yaparken objektif olmalı ve bir kaç arkadaşınıza sorarak onların fikrini alabilirsiniz. Bu şekilde daha kesin bir sonuca varabilirsiniz.
Vücut Yağ Oranı

Not : Bu yöntemlerin hiçbiri profesyonel anlamda kesin bir değer veremez. Ancak yaklaşık değerler verebilirler. Çok düşük yağ oranları ve çok yüksek yağ oranları sağlığınız için sakıncalı olabilir. Bu nedenle çoğunlukla 10-15 arasında durmaya gayret gösterin. Yaz aylarında tek haneli rakamlara düşebilirsiniz.

Yorumlar