Ana içeriğe atla

Sigara ve Alkolün Zararları

sigaranın dumanı ölüm

Günümüzde popülaritesi git gide artan ve kapsadığı yaş grubu git gide düşen bu maddelerin vücuda zararları saymakla bitmez. "Bir kereden ne olacak" diye başlayan ve ardı arkası gelmeyen bu maddeleri kullanan insanların en temel savunmaları da dertlerinin oluşudur. Dünyada sadece onların dertleri varmış gibi ve bu dertleri sigaranın ve alkolün çözebileceğini düşünürler. Hatta bununla da yetinmezler ve uyuşturucuya bile başlarlar.

Tamamen psikolojik nedenler ile başlanılan bu zararlı maddelerin faturasını maalesef bedeniniz öder. Özellikle spor yapan birisi iseniz bu sizin için çok daha kötü bir durum oluşturabilir. Antrenmanlardaki performansınızı düşürebilir ve hatta zamanla hiç antrenman yapamamanıza sebebiyet verebilir.

Sigara ve alkolün zararları zaten saymakla bitmez demiştik. Ben bu gün bu konuya vücutçular açısından bakacağım ve bu maddelerin kullanımı sonucunda vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur bunları maddeler halinde sıralayıp anlatacağım.

1.Nefes Darlığı

Sporcular açısından sigara kullanımının en kötü sonuçlarından biridir nefes darlığı. Yaptığınız antrenmanlarda soluk soluğa kalma, performansın düşmesi ve hatta ilerleyen zamanlarda gündelik hayatta merdiven çıkarken dahi sizin soluğunuzun kesilmesine ve nefes darlığına yol açabilir.

2.Böbreklere Zararı

Böbrekler vücudumuzda filtre görevi görür. Eğer siz vücudunuza çok fazla alkol alırsanız zamanla böbrekleriniz bu kadar filtreleme görevini gerçekleştiremez ve iflas edebilirler.

3.Cilt

Sigara ve alkol kullanan bir insanın cildi, normalden 2 kat daha hızlı kurur ve buruşur. Sigara içenler ilerleyen yaşlarda yaşıtlarına göre çok daha yaşlı gözükürler. Bu da "bırakınca sarkıyor mu?" diyenlerin gözünü korkutur umarım.

4.Dişler

Sigara kullanımı zamanla dişlerinizde sararmaya yol açar ve bu oldukça kötü bir görünüme yol açar. Lazar gibi bir vücudunuz olsa dahi kokan bir ağız ve sararmış dişler ile hiç bir kızı kendinize çekemezsiniz.

Not : Ağrıyan dişe alkol bastırmak sakıncalıdır ve hiçbir diş hekimi tarafından da tavsiye edilmez.

5.Kalp

Sigara kalbe giden damarları oldukça hızlı bir şekilde tıkar. Kalbe gelen ve giden damarların daralmasıyla birlikte kalp olağandan çok daha fazla çalışır ve kriz riski artar. Bu da sizin antrenmanlardaki performansınızı sanki bir frene basmışcasına yavaşlatır.

6.Beyin

Sigara içen insanların beyin kanaması riski %50 daha fazladır. Bunun sebebi beyinin yeterli miktarda oksijenle beslenemeyip, beyine gelen damarlarda oluşan daralma sonucu beyinde oluşan baskıdır. Ama üzülmeyin. Bu bilgiyi aldıktan sonra hala bunları kullanıyorsanız zaten sizde beyin yok demektir. O yüzden üzülmenize gerek yok.

7.Cinsellik ve Üreme

Sigara içen erkeklerde ise sperm sayısı azalır. Spermlerin sağlıklı olmaması sebebiyle sağlıklı bir gebelik gerçekleşmeyebilir. İktidarsızlık, sigara içen erkeklerde normale göre %40 daha fazla görülmektedir. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımı testosteron hormonunuzda azalmaya sebebiyet verir ve bu da kas gelişiminde yavaşlamaya ve hatta durmaya sebebiyet verebilir.

8.Damarlar

Damarlar vücudumuzun otobanları gibidir. Burada oluşacak bir trafik sizin yaşamsal faliyetlerinizi olumsuz yönde etkiler. Sigara, zamanla damarlarda daraltma ve tıkanıklığa sebep olur. Damar sertliğini hızlandırır. Damar tıkanıklığı ya da daralması sebebiyle kalp krizi sonucu doğurabilir.

9.Akciğerler

Şüphesiz, sigaranın ilk hedefi ağız, nefes borusu ve dolayısıyla akciğerlerdir. Akciğerlerde oluşan astım, kronik bronşit gibi rahatsızlıkların %80’i sigaradan kaynaklanmaktadır. Akciğerlerin süngerimsi yapısı sebebiyle toksit maddelerin çoğu burada toplanırlar. Akciğer kanserine yakalanma riski çok ama çok yüksektir. İstatistikler, akciğer kanseri vakalarının %95’inin sigara içtiğini ortaya koymuştur.

10.Gözler

Gözlerde katarakt veya geçici/kalıcı körlük meydana gelebilir. Gözleriniz olmadan kaldırdığınız ağırlıkları göremezsiniz.

11.Kemikler

Sigara tüm vücudu zehirlediği için kemiklerde bu durumdan nasibini alır. Kemik erimesi sigara içen insanlarda ve özellikle sigara içen kadınlarda çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Eğer ağır kilolar ile antrenman yapıyorsanız bu sizin için çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Son söz : İşin karamsar boyutunu bir kenara bırakacak olursak, bir hata yapıp bir şekilde bu maddeleri zamanında kullanmış olabilirsiniz. Ancak üzülmeyin. Zararın neresinden dönerseniz kardır. Bu maddeleri bıraktığınızda zaman içerisinde vücudunuz eski formuna kavuşabilir ve uzun vadede hiç sigara ve alkol kullanmamış bir birey kadar sağlıklı olabilirsiniz. Bu yazımla bir kişinin sigara ve alkol kullanımını bırakmasına vesile olmuş isem ne mutlu bana.

Ufak bir rica : Siz de bu yazıyı aşağıdaki sosyal medya butonlarını kullanarak paylaşabilir ve birilerinin bu yazıyı okumasına, belkide sigara alkol kullanımını bırakmasına vesile olabilirsiniz.

Yorumlar