Ana içeriğe atla

Romatizmaya İyi Gelen Besinler

romatizma

Romatizma, eklemlerin iç yüzeyinde iltihaplanmalar nedeniyle ortaya çıkan ve eklemlerdeki haraket kabiliyetini azaltan kronik bir rahatsızlıktır. Günümüzde kullanılmakta olan tedavi yöntemleri romatizma rahatsızlığını tamamen ortadan kaldıramaz. Ancak tükettiğimiz besinler ve yaşam tarzımızdaki ufak değişiklikler ile romatizmanın etkilerini hafifletebilirsiniz. İşte işinize yarayacak birkaç besin ve ufak tavsiyeler;

Romatizma İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Nar Özü : Nar özü kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azaltarak romatizmal ağrıların etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

Balık : İçerisinde bol miktarda Omega 3 bulunduran balık romatizma ağrılarını azaltarak eklemlerin daha rahat hareket etmesini sağlar. Haftada en az bir gün balık tüketmenizi tavsiye ederim.

Not : Balık tüketiminin yanı sıra balık yağı kapsülü de tüketebilirsiniz. Ancak bunu kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.

Keten Tohumu : Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek miktarda Omega 3 ve Omega 6 ile besin lifi benzeri bir madde olan lignan bulunur. Gün içerisinde tüketeceğiniz keten tohumu eklem ağrılarını hafifletirken eklem sertleşmesinin azalmasına katkıda bulunur.

Hodan Otu, Frenk Üzümü : Bitki tohumlarının içerisinde bulunan gamma-linolenik adına bir asit romatizmaya sebebiyet veren iltihaplanmayı azaltarak rahatsızlığınızın azalmasına yardımcı olur. Çuha çiçeği, hodan otu ve siyah kuş üzümü gamma-linolenik asit bakımından en zengin besinler arasında yer almaktadır.

Yumurta : Sağlıklı kemik ve eklemler için sülfür gereklidir. Yumurtanın içerisinde de sülfür bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yumurtanın içerisinde bulunan B vitamini de kas dokusunun ve eklem dokusunun gelişmesini sağlar.

Tavsiyelerimiz : Günlük olarak yapabileceğiniz basit egzersizler ile romatizma etkilerini azaltabilirsiniz. Ufak yürüyüşler, koşular ve hareketler işinize yarayacaktır.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar