Sebze ve meyveleri besin değerleri kaybolmadan tüketmek için bu yöntemleri kullanın.
Sağlıklı beslenme kavramıyla tanışıklığı olan herkes, takviyeler yerine tam tahıllı gıdalar, işlenmiş bir patates cipsi yerine taze atıştırmalıklar tüketmesi gerektiğini bilir. Ancak bu besinlerin bize sunduğu tüm faydalardan yararlanabilmek için bilmemiz gereken bazı teknikler var. Tüm bir hafta boyunca yiyeceğiniz salatayı önceden yapıp dolapta saklamak doğru bir yöntem mi? Smoothie yaparken kullandığınız meyveler taze mi olmalı, yoksa dondurulmuş mu? Sebzeleri pişirirken hangi yöntemi kullanmak doğru; haşlamak mı, buharda pişirmek mi?
En sağlıklı pişirme ve hazırlık yöntemleri yemekten yemeğe değişiyor. Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Beslenme Uzmanı Dr. Mary Cluskey, “Isı, su, saklama koşulları ve havaya maruz kalması gibi etkenler, bazı gıdaların besin değerlerini kaybetmesine yol açabiliyor” diyerek bize ipucunu veriyor. O halde, en sevdiğimiz gıdaları yerken yaptığımız hataları ve onları en faydalı şekilde tüketmenin sırlarını öğrenme zamanı.
SEBZELER
Hata Mikrodalga fırında pişirmek veya haşlamak
Ne yapmalı?
Buharda pişirin.
Buharda pişirin.
Neden?
Kansere karşı etkin bir madde olan sulforafen, brokoli, karnabahar, karalahana ve roka gibi turpgiller familyasında bolca bulunuyor. Bu etkin maddenin vücutta salınması için mirosinaz enzimi gerekiyor. Çoğu pişirme yöntemi bu enzimi yok ediyor. Buharda pişirirken ise düşük ısı nedeniyle zarar görmüyor. Brokoliyi buharlı pişiricide 3-4 dakika pişirin.
Kansere karşı etkin bir madde olan sulforafen, brokoli, karnabahar, karalahana ve roka gibi turpgiller familyasında bolca bulunuyor. Bu etkin maddenin vücutta salınması için mirosinaz enzimi gerekiyor. Çoğu pişirme yöntemi bu enzimi yok ediyor. Buharda pişirirken ise düşük ısı nedeniyle zarar görmüyor. Brokoliyi buharlı pişiricide 3-4 dakika pişirin.
Çilek
Hata Yemeden önce dilimlemek
Ne yapmalı?
Bütün yiyin.
Bütün yiyin.
Neden?
2011 yılında Brezilya’da yapılan bir araştırmaya göre bütün çilek, dilimlenmiş meyveden yüzde 8-12 oranında daha fazla C vitamini içeriyor. Nedeni ise, C vitamininin ışık ve oksijene maruz kaldığında bozulmaya başlaması. Yüklü miktarda C vitamini almak istiyorsanız, çilekleri bütün olarak buzdolabında saklayın. Düşük ısı da C vitaminini koruyor.
2011 yılında Brezilya’da yapılan bir araştırmaya göre bütün çilek, dilimlenmiş meyveden yüzde 8-12 oranında daha fazla C vitamini içeriyor. Nedeni ise, C vitamininin ışık ve oksijene maruz kaldığında bozulmaya başlaması. Yüklü miktarda C vitamini almak istiyorsanız, çilekleri bütün olarak buzdolabında saklayın. Düşük ısı da C vitaminini koruyor.
Şarap
Hata Şişenin “nefes almasını” sağlamak
Ne yapmalı?
Ağzı yeni açılmış bir şişeden için.
Ağzı yeni açılmış bir şişeden için.
Neden?
Şarabı sürahiye boşalttıktan sonra 12 saat geçerse, içindeki organik asitler ve polifenoller bozulmaya başlıyor. Bunu keşfeden Çinli uzmanlara göre, şişeyi bir gece boyunca açık bırakmak, bir kadeh şarabın sağladığı faydaları yok ediyor. Bu faydalar arasında depresyonun azalması, testosteronun artması ve daha sağlıklı bir kalp var.
Şarabı sürahiye boşalttıktan sonra 12 saat geçerse, içindeki organik asitler ve polifenoller bozulmaya başlıyor. Bunu keşfeden Çinli uzmanlara göre, şişeyi bir gece boyunca açık bırakmak, bir kadeh şarabın sağladığı faydaları yok ediyor. Bu faydalar arasında depresyonun azalması, testosteronun artması ve daha sağlıklı bir kalp var.
Domates
Hata Çiğ yemek
Ne yapmalı?
Sıcak tüketin.
Sıcak tüketin.
Neden?
Domatesin erkeklerde felç riskini azalttığı, prostat kanserine karşı savaşta yardımcı olduğu ve yaş aldıkça beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Domatesleri ısıttığımızdaysa, antioksidan seviyesini yükselten bir kimyasal olan likopen miktarı önemli ölçüde artıyor. The British Journal of Nutrition dergisinde yer alan bir araştırma, gıdaları çoğunlukla çiğ tüketmeyi seven insanların likopen eksikliği çektiğini ortaya çıkardı. Domatesten tam anlamıyla verim almak için, zeytinyağında çevirerek pişirin. Likopen yağda çözünebiliyor. Ve vücudunuzda tam anlamıyla özümsenmesi için, yemeklerinize sağlıklı yağlar eklemeniz gerekiyor
Domatesin erkeklerde felç riskini azalttığı, prostat kanserine karşı savaşta yardımcı olduğu ve yaş aldıkça beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Domatesleri ısıttığımızdaysa, antioksidan seviyesini yükselten bir kimyasal olan likopen miktarı önemli ölçüde artıyor. The British Journal of Nutrition dergisinde yer alan bir araştırma, gıdaları çoğunlukla çiğ tüketmeyi seven insanların likopen eksikliği çektiğini ortaya çıkardı. Domatesten tam anlamıyla verim almak için, zeytinyağında çevirerek pişirin. Likopen yağda çözünebiliyor. Ve vücudunuzda tam anlamıyla özümsenmesi için, yemeklerinize sağlıklı yağlar eklemeniz gerekiyor
Dondurulmuş Gıdalar
Hata Marketteyken dondurulmuş gıda reyonunu pas geçmek
Ne yapmalı?
Bazı gıdaları dondurulmuş tüketmeye çalışın.
Bazı gıdaları dondurulmuş tüketmeye çalışın.
Neden?
Beslenme Uzmanı Mary Cluskey, “İnsanlar yalnızca taze gıdaların sağlıklı olduğu yanılgısına düşüyor” diyor. Aslına bakarsanız, İngiliz bilim insanları üç testten ikisinde, dondurulmuş meyve ve sebzelerin taze olanlara göre daha fazla antioksidan, polifenol, C vitamini ve beta karoten içerdiğini gözlemlemiş. Tarım ürünleri uzun süre kaldığında, besin değerleri değişmeye ve bozulmaya başlıyor. Bu nedenle, bir haftadır raflarda bekleyen meyve ve sebzeler yemektense, besin değerleri azalmadan ve olgunken dondurulmuş olanları tercih etmelisiniz.
Beslenme Uzmanı Mary Cluskey, “İnsanlar yalnızca taze gıdaların sağlıklı olduğu yanılgısına düşüyor” diyor. Aslına bakarsanız, İngiliz bilim insanları üç testten ikisinde, dondurulmuş meyve ve sebzelerin taze olanlara göre daha fazla antioksidan, polifenol, C vitamini ve beta karoten içerdiğini gözlemlemiş. Tarım ürünleri uzun süre kaldığında, besin değerleri değişmeye ve bozulmaya başlıyor. Bu nedenle, bir haftadır raflarda bekleyen meyve ve sebzeler yemektense, besin değerleri azalmadan ve olgunken dondurulmuş olanları tercih etmelisiniz.
HAYAT KURTARAN YEMİŞLER
Kuruyemişlerin vücudumuza sonsuz faydası olduğunu gösteren onlarca araştırma var. Bu üç yemişten her gün bir avuç yiyerek, kalp hastalıklarına ve fazla kilolara savaş açın.
CEVİZ
Tüm yemişler kalbinizi korur ama ceviz en güçlüsü. LDL (kötü) kolesterolü, trigliserit seviyesini ve kalp hastalığı riskini düşürüyor.
Tüm yemişler kalbinizi korur ama ceviz en güçlüsü. LDL (kötü) kolesterolü, trigliserit seviyesini ve kalp hastalığı riskini düşürüyor.
BADEM
Lif yönünden çok zengin olduğu için fazlasıyla doyurucu. Diyet yapmayıp kilosunu korumak isteyenler her gün bir avuç yemeli.
Lif yönünden çok zengin olduğu için fazlasıyla doyurucu. Diyet yapmayıp kilosunu korumak isteyenler her gün bir avuç yemeli.
KAJU
Günlük kalsiyum ve magnezyum ihtiyacınızın yüzde 20’sini karşıladığı için kemiklerinizi güçlendirip, sizi kemik erimesine karşı korur.
Günlük kalsiyum ve magnezyum ihtiyacınızın yüzde 20’sini karşıladığı için kemiklerinizi güçlendirip, sizi kemik erimesine karşı korur.
MENS HEALTH
.
Yorumlar
Yorum Gönder