Ana içeriğe atla

Vücut geliştirme yeni başlayanlar protein tozu kullanmalı mı?

   Yıllardır Avrupa ve Amerika 7'den 70'e hemen herkesin kullandığı protein tozları son 10 yıldır özellikle de son 3-5 yıldır ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Tahminimce herhangi bir spor branşıyla uğraşan sporcuların %80 civarı bu tozları kullanmakta. Hem de Avrupa ve Amerika'ya oranla 2,5 katı fiyatına satılmasına rağmen... Tabi çok gelişmiş ülkelerin alım gücünü de hesaba katarsak Türkiye'de protein tozu alan bir sporcunun verdiği ücret bu ülkelere oranla yaklaşık 5-6 katına çıkmakta.
  Peki buna değer mi ? Henüz sağlık yönünden zararları konusunda bile net bir kanıya ulaşılmamış olmasına rağmen insanların ellerinde avucunda ne varsa bu tozlara yatırması ne kadar doğru? Standart boyutlarda 5 lbs = 2,35 kg protein tozunun asgari ücretin yaklaşık 5-6 'da 1'i olduğunu düşünürsek. Asgari ücretle çalışan biri standart boyutlarda bir protein tozu almak için ayın 5-6 günü çalışmak zorunda...


 
   Vücut geliştirme sporunda proteinlerin yeri tartışılmaz. Kasların sporda deformasyona uğrayan bölgelerindeki tamiri için proteinlerin gerekli olduğu tıp dünyasınca kanıtlanmış durumda. Peki protein hangi besinlerde bulunur ya da vücut geliştirme yapan bir sporcu için en çok gerekli protein kaynakları nelerdir? Bu kaynaklar: her türlü et (kırmızı et, tavuk eti, balık eti, hindi eti), süt ve süt ürünleri(peynir, yoğurt), yumurta vs.