Ana içeriğe atla

Her Gün Spor Yapılır Mı?

gün aşırı spor yapmak

Spora yeni başlayan kişiler genellikle bu sorunun cevabını merak ederler. Bazı insanlar az spor yaparak sonuca kolay yoldan ulaşmayı istese de, bazıları çok fazla spor yaparak sonuca çabuk ulaşmayı hedef haline getirir. Bu amaca ulaşmak için ise her gün spor yapmayı uygun görürler. Peki sizce her gün spor yapılır mı?

Cevabı hayır tabii ki de. Her gün spor yapmak sizi daha kaslı veya daha fit yapmaz. Her şeyin bir gelişim ve oluşum süreci vardır. Kasların gelişim süreci ise şu şekildedir; antrenman, beslenme ve dinlenme. Bu süreçlerden birini atladığınız zaman kas gelişimi gerçekleşemez. Sadece en kolayı olan dinlenmeyi atlayıp, zor olan antrenman ve beslenmeyi gereğinden fazla önemser iseniz boşa kürek çekmiş ve overtraining yapmış olursunuz.

Haftada Kaç Gün Spor Yapmalıyım?

Bir hafta içinde en az 3, en fazla ise 5 gün spor yapılmalıdır. Daha azı yetersiz, daha fazlası ise boşa kürek çekmekten başka bir şey değildir.

Aynı Kas Grubu Haftada En Fazla Kaç Gün Çalıştırılmalıdır?

Büyük kas grupları haftada bir gün, küçük kas grupları ise haftada 2 gün çalıştırılabilir.

Büyük Kas Gruplarına Örnek : Göğüs, sırt ve bacak

Küçük Kas Gruplarına Örnek : Kol kasları, kalf kasları, omuz kasları ve karın kasları

Eğer aynı gün içerisinde iki büyük kas grubunu çalıştırıyorsanız, bu durumda o kas gruplarını haftada iki kez çalıştırabilirsiniz. Ancak bir günde iki büyük kas grubunu çalıştırmayı ben şahsen uygun görmüyorum. Çünkü bunu yapabilmek için toplam zamanınızı ve enerjinizi ikiye bölmeniz gerekecek. Bu durumda ise çalıştırdığınız kas gruplarının yalnızca yüzde 50 sini çalıştırabileceksiniz.

Ağrıyan Kas Çalıştırılır mı?

Belki size komik gelecek ama bu soruyu çok fazla soruyorlar. Dışarıdan duyduğunuz "her gün 100 mekik çek karın kasların çıkar" ve benzeri cümlelere inanmayınız. Ağrıyan kas çalıştırılmaz.

Yorumlar