Ana içeriğe atla

Plank Egzersizleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

plank egzersizleri

Plank hareketi, temelde şınav hareketinin farklılaşmış bir versiyonudur. Şınav pozisyonunda dirsekleriniz yere değicek şekilde bekleyerek yapılır. Bekleme süresi uzaltılarak hareketin zorluk derecesi arttırılır. Temelde çoğu egzersiz belirli bir hareket gerektirir. Şınav çekerken yere doğru yaklaşıp kalkarız, veya barfiks çekerken bedenimizi yukarı doğru çekeriz. Ancak plank egzersizleri şimdiye kadar yapmış olduğunuz hiçbir egzersiz türüne benzememektedir.

plank egzersizi
Plank egzersizlerinde temelde üç adet pozisyon bulunmaktadır. İlk pozisyon şınav pozisyonunu da andırır biraz. Burada yapılması gereken en önemli şey, vücudunuzu tamamen düz durdurabilmektir. Vücudunuz yer çekimine karşı bir direnç gösterecek ve bu sayede karın kaslarınız aktive olacaktır.

Burada dizlerinizin üzerinde duracağınız için diziniz biraz acıyabilir onun için yumuşak bir zeminde yapmanızı tavsiye ederim. Süre olarak herhangi bir şey söylemeyeceğim. Çünkü plank egzersizleri daha öncede belirttiğim gibi diğer egzersizlerden farklıdır. Zorluk derecesini kendinize göre ayarlamalısınız. Ne kadar çok pozisyonda sabit durabilirseniz o kadar iyi sizin için. Ama yinede ilk sette çok fazla kasmayın derim.

İlk pozisyon olan A pozisyonu diğerlerine göre biraz daha kolaydır. Yan duruşlar ise daha çok abdominal ve adonisleri çalıştırdığı için daha zordur. Bu pozisyonda dengede durmak da zordur. En önemli noktalardan biri ise iki tarafıda eşit miktarda çalıştırabilmektir. Bunun için kronometre kullanabilirsiniz.

Plank egzersizlerinin en önemli özelliklerinden birisi şudur. Karın kaslarınızı her daim sanki sıkıyormuş gibi bir izlenim oluşturur. Bu da sizin çok daha kaslı görünmenize yol açar. Ancak bu görünümü daha iyi fark edebilmek için yağ oranınızı da düşürmeniz şarttır.

Dikkat : Plank egzersizi yapan kişilerin sırtlarına ağrılık alarak yaptıklarına şahit olmuşsuzudur. Bu şekilde yapılan egzersizler belinize aşırı bir yük bindireceğinden oldukça sakıncalıdır. Ayrıca ağırlık sayesinde karın kaslarınızı daha fazla çalıştırmış olmayacaksınız. Sadece belinize gereksiz bir yük bindirmiş olacaksınız. Diğer vücut geliştirme egzersizlerinin aksine plank yaparken kesinlikle ağırlık kullanmamalısınız.

Diğer Karın Kası egzersizlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorumlar