Ana içeriğe atla

Serbest Ağırlık Mı? - Makine Mi?

antrenman metodları

Vücut geliştirme sporuna yeni başlayan veya orta seviyeli fitnesscıların çoğunlukla sorduğu bu soruya bir açıklık getirmek istiyorum. Öncelikle ağırlık çalışmaları kişiden kişiye değişebilir. Yeni başlayan biri ile profesyonel bir sporcunun antrenman programı aynı olamaz. Bu nedenle yeni başlayan kişilerin internetten ünlü fitness modellerin antrenman programlarını araştırmak yerine bu yazıya kulak vermelerini istiyorum.

Yeni Başlayanlar İçin

Eğer bu spora yeni başlamış iseniz ve daha önce hiçbir şekilde ağırlık antrenmanı yapmamışsanız serbest ağırlıklarla çalışmanız sizin yararınıza olacaktır. Serbest ağırlıklar ile göğüs, bacak ve sırt çalıştığınız zaman makineye oranla çok daha fazla zorlanırsınız ve bu sporda kasları zorlanmak en önemli husustur.

Makineler genellikle tek bir kas grubunu çalıştırmaya yöneliktir. Örnek verecek olursak bir göğüs makinesine girdiğiniz zaman göğüs çalışırsınız. Ancak bir bench press yaptığnız zaman göğüs ile birlikte arka kol kaslarınızı ve hatta bir miktar karın kaslarınızı bile çalıştırırsınız. Bu nedenle vücut geliştirmeye yeni başlayanlar hızlı kas gelişimi adına serbest ağırlıklar kullanmalı.

Definasyon Ve Bulk Dönemi İçin

Genel anlamda definasyon döneminde makine, bulk döneminde ise serbest ağırlık kullanılması uygundur. Çünkü bulk döneminde amaç maksimum kas gelişimi sağlamak, definasyonda ise maksimum yağ yakımı sağlamaktır. Ve bu amaçlara en uygun seçenekler ise yukarıda da belirttiğim gibi definasyon da makine, bulk da ise serbest ağırlık en doğru seçimler olacaktır.

Orta ve İleri Seviyeler İçin

Belirli bir kas kütlesine ulaşmış ve artık kaslarını biraz daha parçalı ve define bir şekle sokmak isteyen orta ve ileri seviye fitnesscılar makine kullanabilirler. Ancak sadece makine kullanmaktan bahsetmiyorum tabii ki de. Serbest ağırlık ile birlikte makine kullanımından bahsediyorum. Çünkü bu şekilde antrenman programınızda bir çeşitlilik oluşturmuş olursunuz ve bu da rutin antrenman programınıza alışmış olan kaslarınızın şaşırmasını ve dolayısıyla gücünün artmasını sağlayacaktır.

Unutmayın ki kaslar şaşırmayı sever. Onları arada şaşırtın. Konuyla ilgili merak ettiklerinizi yorum olarak aşağı bırakabilirsiniz.

Yorumlar