Ana içeriğe atla

VERDİĞİMİZ KİLOYU NEDEN KOLAYLIKLA GERİ ALIRIZ ?

Kilo vermek kolay düştüğümüz kiloda kalmak zor mudur ?


Şişmanların düştükleri ağırlıkta stabil kalmaları zor mu ? Şişmanlıkta yağlanma 2 şekildedir:
 -Yağ hücresi ‘HİPERTROFİSİ’ : Mevcut yağ hücrelerinin büyüyerek daha fazla yağ ile dolması.
 -Yağ hücresi ‘HİPERPLAZİSİ’ : Yağ hücresi sayısındaki artışla birlikte toplam yağ kütlesinde artış.



Yetişkin şişmanlarda yağ hücre sayıları şişman olmayan normal bireylere oranla 2-4 misli fazla, yağ hücre hacmi ise yine şişman olmayan normal bireylere göre %40 daha fazladır. Yani şişman bireylerde adiposit adını verdiğimiz vücudumuzun yağ hücreleri hem bölünerek çoğalmakta ( hiperplazi ) hem de büyüyerek daha fazla yağ depolama kapasitesine sahip olabilmektedir. Şişmanların aynı boyda ve aynı cinsiyetteki normal bireylere göre vücut ağırlığı 2 kat fazla iken yağ miktarı 3 kat fazla olabilmektedir.,



Şişman bireyler ağırlık kaybettiklerinde yağ hücre sayısında herhangi bir değişiklik meydana gelmemekle birlikte yağ hücrelerinde hacimce bir küçülme meydana gelmektedir. Yani yağ hücre sayısı sabit kalırken bu hücreler küçülmektedir. Hatta aynı boy ve cinsiyetteki normal bireylerle aynı kiloya ulaşan şişmanlardaki yağ hücreleri boyutsal olarak daha küçük olabilmektedir. Bunu aynı hacme sahip 2 ayrı kutudaki büyük toplar ( normal bireylerde) veküçük toplar ( zayıflamış şişman bireyler) olarak düşünebiliriz.




Yapılan bir araştırma sonuçları gösteriyor ki : 150 kg’dan 75 kg’a düşmüş bir bireyde yağ hücreleri sayısı sabit kalırken (75 milyar) yağ hücreleri hacmi 0,9 birim/hücreden 0,2 birim/hücre’ye düşmüştür. Ayrıca bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise kilo almada yeni yağ hücresi oluşumundan çok var olan yağ hücrelerinin genişlediği görülmüştür. Bu yüzden eldeki veriler eşliğinde zayıflayan bir yetişkinin mevcut ağırlığını koruması normal bir bireylere göre zordur. Çünkü yağ hücre sayısı daha fazladır.

Yorumlar