Ana içeriğe atla

Protein Tozu Sivilce Yapar Mı?

protein tozu sivilce yapar mı

Protein tozları ile ilgili doğru olarak bilinen bir çok yanlış bilgi vardır. Bunun sebebi de toplumun cahil kesiminin kaslı erkekleri kıskanmasından ve çamur atmasından kaynaklanmaktadır. Bu zamanla "Protein tozu kullansam bende senin gibi olurum"lara kadar gider. Bu yanlış bilgilerden biri de protein tozlarının sivilce oluşumuna sebep olmasıdır.

Bu konu ile ilgili aslında bir çelişki olduğunu söyleyebiliriz. Bu şu demek; spor yapan kişiler protein tozu kullanır ve spor yapan kişiler terler. Terledikleri için vücutları kir bir hal alır ve her antrenman sonrası duş almanız gerekir. Eğer siz duşu atlarsanız bu size sivilce olarak geri döner. Ama siz aynı zamanda protein tozu da kullandığınız için siz tüm suçu protein tozuna atarsınız. Uzun lafın kısası protein tozları sivilce oluşumunu tetiklemez. Hatta alakası bile yoktur.

Sivilceler ciltteki gözeneklerin tıkanması yolu ile gerçekleşir. Spor bu gözenekleri terleme yolu ile çalıştırır ve ardından güzel bir duş ile cildinizi temizlersiniz. Bu sayede spor yapmak sizin vücudunuzdaki sivilce oluşumu da azaltabilir.

Bunların yanı sıra bcaa, kreatin ve amino asit gibi besin takviyelerinin de sivilce oluşuma bir etkisi yoktur.

Ancak eğer ki protein tozunun içerisindeki "x" bir maddeye alerjiniz var ise veya haddinden fazla protein tozu kullanıyorsanız bu durumda vücudunuzda yan etki olarak sivilce veya alerji oluşabilir. Bu çok nadir bir durumdur. Başınıza gelmesi durumunda bir doktora danışmanızda fayda olabilir.

Bu yazıdan sonra Sivilceler Nasıl Geçer? adlı yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Yazımın sonlarına gelmeden önce şunu belirtmek isterim ki, protein tozları sadece besin takviyesidir. Besinin yerini hiçbir zaman tutmaz. Bu nedenle onları ana besin maddelerimizin yerine koymamaya ve mümkün mertebe sadece ihtiyacımız olan kadarını kullanmaya özen göstermeliyiz. Aksi takdirde kas yapayım derken göz çıkartabiliriz...

Yorumlar